Instalacija Edubuntua 12.04 i Debiana 7.1 u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u terminalskoj računalnoj učionici

U već uobičajenom stilu sredili smo još jednu terminalsku učionicu instalacijom nama jako dragog Edubuntua 12.04 na LTSP poslužitelj, ovaj puta u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci. Ovo je naša treća instalacija te verzije Edubuntua, nakon one na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci i one na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Učionica se sastoji od poslužitelja na kojem je postavljen LTSP te 16 terminala koji se pokreću preko PXE-a. Za instalaciju smo razmotrili i Debian Edu (Skolelinux) 7.1 beta, ali smo se zasad odlučili za Edubuntu, prvenstveno zato što je Debian Edu 7.1 još uvijek beta.

Međutim, Debian Edu 7.1 u našim se eksperimentima pokazao izrazito dobar, a posebno cijenimo da se iz verzije u verziju smanjuje broj paketa koji se razlikuju od istoimenih paketa standardnog Debiana, te da je vremenski odmak izdavanja finalne verzije Debian Edua od izdavanja finalne verzije standardnog Debiana sve kraći. Odlučili smo ga temeljitije istestirati u budućnosti, konkretnije kod iduće serije nadogradnji usporedno sa Edubuntuom 14.04 LTS.

Instalacija je protekla ugodno i glatko, što nije iznenađujuće. Na poslužitelj smo instalirali GNOME 3 Fallback grafičko sučelje, i postavili da se isto grafičko sučelje pokreće na terminalima. Osim GNOME sučelja, poinstaliran je softver potreban za školske predmete: Firefox, Chromium, BluefishPHPMySQL i još ponešto. Veseli nas da se ovako mnogo slobodnog softvera koristi u nastavi.

Layout tipkovnica je po zadanim postavkama bio engleski, no podesili smo adekvatno na hrvatski layout automatskim izvršavanjem setxkbmap hr. Postavili smo NAT na poslužitelju kako bi terminali u učionici mogli pristupati internetu bez obzira koristi li se LTSP ili ne.

Na Samsung 730XT terminale smo instalirali odličan Debian 7.1 wheezy sa Xfce sučeljem, zbog ograničenog prostora od 2GB koliko ima prostora za pohranu unutar terminala. Unatoč tome što službena dokumentacija navodi da je za instalaciju potrebno više od 2GB, pojedine Recommended pakete koji nam nisu potrebni moguće je ne instalirati i time smanjiti ukupnu veličinu instalacije. Debian je moguće dodatno smanjiti prema uputama dostupnim na službenom wikiju.

Ovo je druga Linux instalacija na istim terminalima, nakon instalacije Debiana 6.0 pred nešto više od dvije godine. Ciklus izdavanja novih stabilnih, odnosno LTS verzija koji su prihvatili Ubuntu i Debian nam, očito, jako paše.