Preskoči na sadržaj

Podružnica

The ideal situation occurs when the things that we regard as beautiful are also regarded by other people as useful.

-- Donald Knuth

Logo

Riječka podružnica Hrvatske udruge Linux korisnika (jednostavnije HULK Rijeka, kraće HULK-Ri) je regionalna podružnica HULK-a čija je svrha promoviranje slobodnog softvera i komunikacija s korisnicima na području Primorsko-goranske županije.

Osnivanje podružnice

Riječka podružnica Hrvatske udruge Linux korisnika osnovana je 17.07.98. To je prva, može se reći, pilot (regionalna) podružnica HULK-a.

Na prvom sastanku bilo je 2/3 Predsjedništva HULK-a, točnije, bili su Hrvoje Dogan i Dobrica Pavlinušić kao predstavnici HULK-a te Petar Široka, Davor Ocelić i Dragan Stanojević - Nevidljivi. Za koordinatora podružnice je tada izabran Dragan Stanojević - Nevidljivi, koji je kasnije razriješen te funkcije na vlastiti zahtjev.

Svrha podružnice je od početka bila promoviranje Linuxa i pomaganje svim zainteresiranima za Linux na području Primorsko-goranske županije, te međusobno druženje i povezivanje, u svrhu olakšanog dolaženja do Linux distribucija i/ili programa za Linux.

Drugi koordinator je bio Petar Široka. Tadašnju ekipu Riječke podružnice su činili:

 • Sanjin Bićanić
 • David Blažević
 • Petar Široka
 • Vladimir Marušić - Jogurt
 • Davor Ocelić
 • Vlatka Davidović
 • Nenad Ocelić
 • Zlatko Ivanagić
 • Elinka Barišić
 • Erol Zavidić
 • Gianmario Scotti - počasni član iz Helsinkija

Tada smo nudili ove Linux distribucije (to su bile tada aktualne verzije, koliko god to danas izgleda nevjerojatno):

 • Slackware 3.6
 • Red Hat 6.0
 • Debian 2.0
 • S.U.s.E 5.3
 • Caldera Open Linux Lite 1.2

Sastanke smo održavali u Hotelu Kontinental u Rijeci, no, vremenom su se ti sastanci prorijedili. Djelomično zbog toga, ljudi su se razišli i podružnica je na neko vrijeme prestala s djelovanjem, sve do ponovnog pokretanja 11.10.09.

Pokretanje podružnice nakon stanke

Podružnica je ponovno pokrenuta na jesen 2009. godine, od kada se izmijenilo nekoliko koordinatora.

Dana 11. listopada 2009. godine ili, epskije zapisano, 11.10.09., podružnica je ponovno počela s djelovanjem. Novi koordinator podružnice, treći po redu, je tada postao Vedran Miletić.

Dana 1. lipnja 2013. Vedran Miletić nakon više od 3 godine provedenih u toj funkciji je svoju ulogu koordinatora prepustio mlađem kolegi Domagoju Marganu.

Dana 18. listopada 2014. dogodila se još jedna promjena te je koordinaciju podružnice preuzeo Armando Vega, koji je otprilike godinu dana kasnije, 7. studenog 2015. godine, tu dužnost prepustio Luki Vretenaru.

Trenutni novi-stari koordinator podružnice, Vedran Miletić, dužnost je preuzeo 25. prosinca 2018.

Riječka podružnica danas i budući planovi

Većina članova podružnice su bivši ili aktualni studenti fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U suradnji u organizaciji aktivnosti se posebno mogu izdvojiti Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci i IEEE Studentski ogranak Rijeka (koji djeluje na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci). Djelujemo s ciljem da u budućnosti potaknemo interes i kod drugih fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Naša trenutna inicijativa je održavanje predavanja o interesantnim i aktualnim temama u svijetu slobodnog softvera. Ako ste zainteresirani za naša predavanja, slobodno dođite u terminu u kojem su najavljena. Pored toga, bavimo se organizacijom radionica i installfestova, koje također najavljujemo putem ove web stranice. Međutim otvoreni smo i za druge aktivnosti, pa ukoliko ste zainteresirani za pokretanje aktivnosti koja ima za cilj promovirati Linux i slobodan softver, svakako se javite koordinatoru.

Distribucije Linuxa

Na redovnoj bazi organiziramo instalaciju (GNU/)Linux distribucija, a na pojedinačnoj bazi pomažemo putem IRC-a. Na pitanje koju distribuciju odabrati, naš odgovor je sljedeći...

Preporuke: Fedora i Debian

Naša podružnica svima koji se prvi puta susreću s Linuxom i slobodnim softverom preporuča Fedoru, koja intenzivno promovira važnost slobode softvera, ima jaku internacionalnu zajednicu iza sebe, ima bogat repozitorij paketa i orjentirana je prema novim tehnologijama u Linux ekosustavu (skraćeno rečeno: Freedom, Friends, Features, First).

Pored Fedore, izrazito volimo Debian, koji kao ima čak i bogatiji repozitorij softvera nego Fedora i veću zajednicu developera, ali nasuprot Fedori bira stabilnost pred inovativnosti i nije uvijek prilagođen korisnicima koji se prvi put sreću s Linuxom.

Drugim riječima, ako naletite na neku prepreku u radu s Fedorom ili Debianom, velika je vjerojatnost da ćemo vam moći pomoći jer s tim distribucijama radimo svakodnevno.

Vrijedne spomena: Ubuntu i derivati, Arch

Osim ove dvije, još tri Linux distribucije koristi manji broj članova podružnice. Te distribucije su:

 • Ubuntu, najčešće posljednji LTS, koji je vrlo popularna distribucija zasnovana na Debianu;
 • Mint, koji je zasnovan na Ubuntuu i nudi drugačije grafičko korisničko sučelje, i time prvenstveno cilja na one kojima se zadana konfiguracija Ubuntua ne sviđa, ali vole Ubuntuovu jednostavnost;
 • Arch, koji je izrazito lagana i fleksibilna distribucija fokusirana na jednostavnost i minimalizam.

S druge strane, za openSUSE i Mageiu, iako su popularne u svijetu, ne možemo reći nešto više specifično od "zanimljive su kao skup slobodnih softvera otvorenog koda" jer ih nitko od nas aktivno ne koristi. Isto vrijedi i za većinu preostalih distribucija.

Instalacijski mediji: CD-i, DVD-i i USB stickovi

Iako danas, u doba brzog pristupa internetu nabavka distribucije nije problem, smatramo da kao podružnica udruge Linux korisnika naša je zadaća olakšati korisnicima da dođu do željene distribucije GNU/Linuxa.

Trenutno u podružnici imamo sljedeće Debian instalacijske medije:

 • Debian 7.8 "wheezy" amd64 (3 DVD)
 • Debian 7.8 "wheezy" i386 (3 DVD)
 • Debian 7.8 "wheezy" multi-arch (1 DVD)
 • Debian Edu 7.1+edu0 multi-arch (1 DVD DL ili 8 GB USB flash drive)

Od Ubuntua imamo sljedeće medije:

 • Ubuntu 12.04 LTS i386 (1 CD)
 • Ubuntu 14.04 LTS i386 (1 CD)
 • Ubuntu 12.04 LTS amd64 (1 CD)
 • Ubuntu 14.04 LTS amd64 (1 CD)
 • Edubuntu 12.04 LTS i386 (1 DVD)
 • Edubuntu 12.04 LTS amd64 (1 DVD)

Za više informacija javite se koordinatoru.

Komunikacijski kanali podružnice

Društvene mreže

Čavrljanje

Kako do koordinatora

Koordinatora podružnice Vedrana Miletića možete kontaktirati putem e-maila ili društvenih mreža.

Druge Linux inicijative u Rijeci

Riječka podružnica je osnovana 1998. godine kao prva regionalna podružnica HULK-a. Nažalost, nekoliko godina kasnije, podružnica je prestala s djelovanjem zbog izostanka sastanaka i razilaženja članova. U međuvremenu su druge incijative popunile njen prostor djelovanja.

Nevezano za HULK-Ri, u vremenu od 2004. do 2007., postojala je Linux udruga u Rijeci pod imenom RiLinux. Voditelj te udruge je bio Armando Vega, a sastanci su se održavali većinom u prostorijama Saveza inovatora Primorsko-goranske županije, na adresi Verdijeva 11/II, Rijeka. Udruga je, pored radionica, pokrenula nekoliko zanimljivih projekata, između kojih se mogu izdvojiti prevođenje gajim IM klijenta na hrvatski jezik i gostovanje u svrhu promocije Linuxa na Sajmu novih tehnologija 2007. godine u Rijeci. Nakon tog sajma udruga je prestala s djelovanjem.

Nakon tog prestanka s djelovanjem dio ekipe okupljen oko RiLinuxa nastavio je međusobnu suradnju u sklopu inicijative nazvane RiRazmjena, Riječkog dijela programa Razmjena vještina. Radionice su se redovito održavale u Molekuli srijedom. Nažalost, krajem 2009. i ta je inicijativa prestala s djelovanjem.

Osim navedenog, postojalo je nekoliko inicijativa na fakultetima Sveučilišta u Rijeci koje svakako vrijedi spomenuti.

Druge Linux inicijative na fakultetima Sveučilišta u Rijeci

U ožujku 2005. na tadašnjem Odsjeku za informatiku Filozofskog fakulteta u Rijeci pod okriljem studentske udruge NeXT Viktor Ilijašić i Vedran Miletić pokrenuli su Linux radionice. Teme radionica su se uglavnom vrtile oko osnova rada u komandnoj liniji, a polaznici su uglavnom bili studenti matematike, studenti fizike i studenti informatike (i kombinacija navedenih predmeta). Inicijativa se pokazala relativno interesantnom za polaznike, te je ista radionica ponovljena u nešto proširenom izdanju i iduće akademske godine.

Pored ovoga treba spomenuti čitav niz aktivnosti (predavanja, radionica) od strane IEEE studentskog ogranka Rijeka na Tehničkom fakultetu. Radionice su se održavale subotom tijekom akademske godine 2010/2011. i 2011/2012. pod imenom Open Source Weekend.