Instalacija Edubuntua 12.04 u računalnoj učionici Odjela za informatiku

Popodnevni dio današnjeg dana iskoristili smo za nadogradnju instalacije Edubunuta 10.10 u računalnoj učionici 117 na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci.

Navedena učionica sastoji se od poslužitelja koji ima postavljen LTSP i 20 terminala koji se pokreću preko PXE-a. Razmotrili smo Skolelinux 6.0.4 i Edubuntu 12.04.1 i odlučili se za ovaj potonji zbog jednostavnije instalacije, atraktivnijeg izgleda i popularnosti distribucije Ubuntu. Kako bi pojednostavili postupak instalacije i izbjegli eventualne probleme koje može uzrokovati nadogradnja, odlučili smo se za čistu instalaciju.

Jedan od noviteta koje vrijedi spomenuti, u odnosu na 10.10, je automatsko postavljanje LTSP-a tijekom instalacije u slučaju da korisnik tako želi. Pored toga, korisniku se u procesu instalacije nudi odabir grafičkog sučelja: pored standardnog Unityja, nudi se i GNOME 3 Fallback ("failback", ako pitate našeg Domagoja :-) ).

Nakon instalacije iskoristili smo gconftool-2 da bi isključili zaključavanje ekrana, a zatim lts.conf datoteci specificirali automatsku prijavu. Iz nekog razloga tipkovnica je nakon automatske prijave bila postavljena na američku; to smo riješili dodavanjem .desktop datoteke unutar /etc/xdg/autostart koja vrši setxkbmap hr.

Naposlijetku, na isti način omogućili smo da LTSP klijent izvši isključivanje računala umjesto odjave korisnika; naredba je xprop -root -f LTSP_LOGOUT_ACTION 8s -set LTSP_LOGOUT_ACTION HALT (može se naći na nekoliko mjesta na internetu, nama je pomogao ovaj Debian bug report).

Prvi dojmovi o Edubuntuu 12.04 su vrlo dobri, radi jednako brzo kao 10.10, ako ne i brže, a puno je ljepši. Nadamo se da će se i studentima svidjeti te da će uživati u radu. :-)