Instalacija Edubuntua 12.04 na RiTehu u terminalskoj računalnoj učionici I8

Subotnje jutro i rano popodne jučerašnjeg dana iskoristili smo za instalaciju i konfiguriranje Edubuntua 12.04, koji se pokazao odličnim za terminalske računalne učionice. Instalaciju smo izvršili u prostoriji I8 na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Učionica I8 sastoji se od poslužitelja na kojem je postavljen LTSP te 20 terminala koji se pokreću preko PXE-a. Za instalaciju smo razmotrili i Skolelinux 6.0.4, no odlučlili smo se za Edubuntu zbog stabilnosti i već steknutog pozitivnog dojma o toj distribuciji. Prethodna verzija instalirana u učionici je bila kombinacija Ubuntua 10.10 (na poslužitelju) i 11.04 (na klijentima).

Instalacija je protekla ugodno i glatko, što nije iznenađujuće. Na poslužitelja smo instalirali KDE, GNOME 3 Fallback i Unity grafička sučelja, ostavljajući korisnicima izbor po želji, dok se na terminalima pokreće GNOME 3 Fallback, koji je dovoljno lightweight da radi solidno brzo. U slučaju eventualnih problema može se naknadno zamijeniti za Xfce ili LXDE. Osim navedenog softvera, poinstaliran je softver potreban za kolegije koji se održavaju na RiTehu: osnovne build i mrežne alate, CORE, ns-3Quaggaiptables, Wireshark, GeanyNetBeans C++Eclipse, PHP, MySQLQt CreatorVTK i još ponešto. Veseli nas da se ovako mnogo slobodnog softvera koristi u nastavi.

Automatska prijava studenata je napravljena, i pritom je onemogućeno automatsko uključivanje screensavera sa zaključavanjem ekrana na terminalima. Layout tipkovnica je po zadanim postavkama bio engleski, no podesili smo adekvatno na hrvatski layout automatskim izvršavanjem setxkbmap hr.

Edubuntu 12.04 nas nije razočarao, a vjerujemo da će i studenti koji budu u učionici slušali pojedine predmete uvidjeti napredak koji je postignut u samo godinu i pol koliko je prošlo od izdanja verzije 10.10.