OpenClass: Zašto je IBM kupio Red Hat, a mogao ga je besplatno skinuti pod imenom CentOS

Riječka podružnica Hrvatske udruge Linux korisnika i Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci pozivaju vas na OpenClass koji će se održati četvrtak, 7. veljače 2019. u 17 sati, u zgradi Sveučilišnih odjela, prostorija O-028. OpenClass pod naslovom

Zašto je IBM kupio Red Hat, a mogao ga je besplatno skinuti pod imenom CentOS

održat će dr. sc. Vedran Miletić s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci.

Sažetak

Prošlo je već tri mjeseca od IBM-ove kupnje Red Hata za 34 milijarde dolara, zasigurno najvažnije prošlogodišnje akvizicije u IT-u. Red Hat je vodeća tvrtka u domeni slobodnog softvera otvorenog koda i od toga jako dobro živi: 2012. godine probijena je magična granica od milijardu dolara godišnjih prihoda, a 2015. godine ti su prihodi bili već 2 milijarde. Tržište hibridnih oblaka u kojem Red Hat sudjeluje procjenuje se na 1 bilijun dolara, tako da postoji ogroman prostor za rast.

Pojedinci će reći da je ovakva akvizicija bila neminovna kad je Red Hat stasao kao kompanija. Ako i je tako, nameće se nekoliko pitanja: prije svega, je li IBM bolji ili lošiji gospodar od preostale trojke IT divova koji su mogli biti kupci (Google, Microsoft i Oracle)? Kako točno Red Hat zarađuje na slobodnom softveru i zašto IBM vidi svoj interes u tome? Kako se IBM odnosio prema zajednici slobodnog softvera otvorenog koda tijekom proteklih dva, tri desetljeća i što možemo sada očekivati? Kakav je utjecaj ove akvizicije na projekt Fedora? Naposlijetku, što je točno IBM platio 34 milijarde dolara kad je čitav Red Hat Enterprise Linux dostupan (istina, bez brandinga) pod imenom CentOS?

Nadamo se vašem dolasku!