Održan LAN party "Fešta u G2" u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka

U četvrtak 10. listopada 2013. održan je LAN party Fešta u G2 u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka namijenjen za učenike te škole. Kada smo pred nekoliko tjedana saznali da se organizira LAN party i da se pored besplatnih igara razmatraju i open source igre kao što su Warsow, Xonotic, OpenArena i Enemy Territory: Legacy, odlučili smo se uključiti u organizaciju. Odabran je Xonotic.

Sam LAN party bio je održan u učionici G2 u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka koja ima računala zasnovana na heterogenoj sustavskoj arhitekturi, specično ima AMD 6600K "Richland" APU. Xonotic na ovoj konfiguraciji radi izrazito glatko na uobičajenoj razini detalja u HD 1080p rezoluciji. Sam LAN party prošao je odlično, o čemu više možete pročitati u izvještaju na službenim stranicama.

Obzirom da je trenutno na svim računalima samo operacijski sustav Windows 7, taj se OS koristio i u LAN partyju. Međutim, nedavna poboljšanja po pitanju podrške za AMD APU-e u Linuxu 3.12, kao i dodavanje podrške za Richland u open source Radeon driver daju realnu šansu da će neka od budućih verzija Linux distribucija dobro podržavati tu konfiguraciju, pa će dual boot biti realna mogućnost (hint hint: Debian 8, pa možda već i neka kasna beta ili rc verzija). Htjeli bismo ovdje napomenuti i da iako AMD već sada podržava Richland u svojim vlasničkim Catalyst driverima za Linux, pored činjenice da je taj driver neslobodan, kvaliteta tih drivera nažalost još uvijek je dosta lošija od AMD-ovih drivera za Windowse kao i konkurentskih drivera za Linux, tako da ih niti ne razmatramo.