Radionica: meta-meta-programiranje

HULK-Ri priprema radionice o meta-meta-programiranju koje će voditi Luka Unuk. Točan termin radionica biti će objavljen uskoro. Razgovarali smo sa članovima HULK-Ri i pojedincima zainteresiranim za radionicu o ovoj pomalo apstraktnoj tematici.

Luka Unuk, voditelj radionice, izjavio je: "Meta-programiranje je ono što rješava arhitekturalne probleme koje samo programiranje ne može riješiti. Međutim, za neke probleme u dizajnu potrebna je dodatna razina apstrakcije, dakle, meta-meta-programiranje. Kako bi bili u skladu s meta-meta-razinom razmatranja programiranja, za radionicu ćemo koristiti jezik D i kompajler za D napisan u D-u."

Domagoj Margan, član HULK-Ri, govorio je o Pythonu i odnosu programskih i prirodnih jezika: "Moram primijetiti da se Python može smatrati meta-jezikom jer je relativno visoke razine i u njemu je moguće opisati druge jezike (naročito prirodne jezike), pa bi znanje ove radionice primijenjeno na Python rezultiralo meta-meta-meta-programiranjem."

Vedran Miletić, voditelj HULK-Ri, izjavio je: "ns-3?" Nakon što mu je rečeno da je potrebno komentirati meta-meta-programiranje, ne simulator mreža, nastavio je: "Znači, vi želite reći da ns-3 nije meta-meta-program? Jeste li se ikada zapitali kako je napravljena srž ns-3-a? Ona je vrlo meta-meta." i zatim izrazio podršku Luki Unuku na ovoj radionici.

"Znam što reći," kazala je Maja Grubišić, studentica Odjela za informatiku, "Luka Unuk će to rasturiti. On ima odlične radionice."

Dea Marin, studentica Tehničkog fakulteta, nije krila svoje oduševljenje: "Napokon nešto praktično primijenjivo! Moje radno iskustvo pokazalo mi je da složenost softvera koji se sreću u praksi drastično raste kad softver raste. No, moguće da je to i zato što je korištena Java u konkretnom slučaju."

Luka Vretenar nadovezao se na Dein komentar riječima hvale za ovu inicijativu: "Zagovornik sam Steve McConnellove ideje da je smisao dizajna softvera upravljanje kompleksnošću. Obzirom da nemam sumnje da će još jedna dodatna razina apstrakcije će zasigurno značajno pojednostaviti stvari, veselim se ovoj radionici."

Kristijan Lenković citirao je velikog Dr. J.S. Steinmana iz Bioshocka rekavši "As your tools improve, so do your standards. Očekujem da tipografski dizajn plakata bude na razini koja nadmašuje razinu kvalitete radionice." i na to predložio je da plakat bude stiliziran kao veliko slovo D.

Naknadno smo došli do Jovana Jokića, studenta Odjela za informatiku, i zatražili ga za komentar, na što je rekao: "S obzirom na kontemplativnost i afirmaciju dijapazonske ingerencije, aspekta, asocijacije i pistološkog relativiteta, mislim da meta-meta programiranje pruža daleko manje izazove od šaha."

Bit će nam drago ako ste zainteresirani za radionicu i ako nam ne zamjerite što vam želimo sretan 1. april. :-D