Instalacija Fedore na računala u učionici I3 (RiTeh)

Tijekom ovog tjedna zajedno s LinuxLabovcima instalirali smo Fedoru 15 na računala u računalnoj učionici I3 na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Namjera nam je bila za potrebe radionica na konferenciji LKLK i budućih vikend aktivnosti zamijeniti Ubuntu 10.10 nečim modernijim, nečim što ima GNOME 3, pa je odluka pala da to ovaj put bude Fedora.

Učionica I3 sastoji se od 20 računala za studente i 1 računala za nastavnika. Konačni rezultat je sljedeći: 15 računala ima 64-bitnu verziju Fedore 15, 5 račuanala ima 32-bitnu, a nastavničko ima pre-release verziju Fedore 16 (koja radi sasvim solidno).

Jedina veća poteškoća javila se zbog toga što dio računala učionici ima za Linux predviđenu root particiju od 5 GiB, što je na Fedori, zbog korištenja deltarpma, nedovoljno da bi se uspješno mogli instalirati updateovi nakon instalacije OS-a. To smo riješili tako da smo reinstalirali i zamijenili particije predviđene za root i home; 9 GiB pokazalo se za Fedoru sasvim dovoljno.

Problema s podrškom za hardver nije bilo, a konfiguracija mreže i automatskog logiranja pod GNOME-om 3 još je jednostavnija nego prije. ns-3, instaliran ručno u korisnikovom kućnom direktoriju, uredno radi (uz iznimku ns-ovog modula pyviz koji zahtijeva pygraphviz, koji Fedora nekim čudom nema u repozitorijima).

Vrijedi spomenuti problem s Kdenliveom (dostupnim iz RPM Fusiona) koji se uredno ne želi pokrenuti. Međutim, David se snašao i otkrio da alternativa, OpenShot, uredno radi tako da je radionica održana neometano.

Ipak, bez obzira na ove stvari, vrlo smo zadovoljni i konferencijom, i radionicama, i Fedorom u I3.