Drugi InstallFest vrlo uspješan!

Održan je i naš drugi InstallFest, uspješniji od prvog. Instalirali smo 3 dual-boot Fedore i zaključili da ntfsresize ne radi uvijek savršeno, pa nije preporučljivo u instalaciji raditi promjenu veličine particije, a ako se dogodi da se Windowsi ne bootaju nakon neuspješnog ntfsresize, testdisk + Windows Rescue spašava stvar.

Ipak, "reklo bi se da nije problem u Fedori" (u prijevodu, ako ne koristite ntfsresize, stvar uredno radi).

GNOME 3, Firefox 4 i LibreOffice uredno rade. Ovaj prvi je naročito zapalio ekipu i od svuda se moglo čuti "i jaa bii GNOOMEE 3!". LibreOffice nije dio standardnog LiveCD-a, pa smo ga na jednom laptopu naknadno instalirali (yum groupinstall "Office/Productivity").

Kad već govorimo o GNOME 3, moramo reći da je tajni agent pod pseudonimom JJ u nekom trenutku spomenuo, sasvim nonšalantno, kako je tipka "Alt" vrlo korisna jer omogućuje Shutdown i Reboot u GNOME 3 umjesto u zadanim postavkama omogućenog Suspenda. To je šokiralo sve prisutne, a jednog od voditelja nagnalo da kaže nešto u stilu "JJ, ti si kralj! Oprošteno ti je što mi nisi poslao Anacondu."

Ugodno smo iznenađeni činjenicom da nije bilo ama baš nikakvih problema sa 3D-om i KMS-om (osim kod određenih pehista s Radeonom HD 5xxx, op.a.). To smo riješili instalacijom rawhide 2.6.39 kernela (yum --enablerepo=rawhide update kernel\*).

Ovaj puta nismo imali b43 kartica; zezali smo se malo s jednom broadcom-wl karticom (BCM4313), koja je nakon instalacije modula is RPMFusiona uredno proradila.

Bilo nas je desetak, i imali smo 5 laptopa. Eksperimentirali smo s iptables-om i forwardingom paketa, kako bi dobili vezu na internet i izbjegli RPM dependancy hell kod instalacije broadcom-wl paketa.

Bilo je opet sitnih problema sa VIP/Vodafone Huawei E620 adapterom; treba paket usb-modeswitch koji je instaliran u zadanim postavkama instalacije i naredbu modprobe option; ovo drugo je doslovno modprobe option, modul jezgre se zove option. Marko je pronašao rješenje na Red Hatovoj Bugzilli.

Flash je uredno instaliran s Adobeove stranice. Tu nije bilo baš nikakvih problema.

Krajnji rezultat je 3:0 za Fedoru, ali to je manje važno; važniji je uspjeh koji ovo predstavlja za zajednicu slobodnog sofvera u cjelini. Sve u svemu, jedva čekamo Fedoru 16 i još ovakvih evenata.