O podružnici

The ideal situation occurs when the things that we regard as beautiful are also regarded by other people as useful.

Donald Knuth

Riječka podružnica Hrvatske udruge Linux korisnika (jednostavnije HULK Rijeka, kraće HULK-Ri) je regionalna podružnica HULK-a čija je svrha promoviranje slobodnog softvera i komunikacija s korisnicima na području Primorsko-goranske županije

Riječka podružnica danas i budući planovi

Riječka podružnica je osnovana 1998. godine kao prva regionalna podružnica HULK-a. Nažalost, nekoliko godina kasnije, podružnica je prestala s djelovanjem zbog neaktivnosti.

Podružnica je ponovno pokrenuta na jesen 2009. godine, od kada se izmijenilo nekoliko koordinatora. Trenutni koordinator podružnice Vedran Miletić dužnost je preuzeo 25. prosinca 2018.

Većina članova podružnice su bivši ili aktualni studenti fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U suradnji u organizaciji aktivnosti se posebno mogu izdvojiti Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci i IEEE Studentski ogranak Rijeka (koji djeluje na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci). Djelujemo s ciljem da u budućnosti potaknemo interes i kod drugih fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Naša trenutna inicijativa je održavanje predavanja o interesantnim i aktualnim temama u svijetu slobodnog softvera. Ako ste zainteresirani za naša predavanja, slobodno dođite u terminu u kojem su najavljena. Pored toga, bavimo se organizacijom radionica i installfestova, koje također najavljujemo putem ove web stranice. Međutim otvoreni smo i za druge aktivnosti, pa ukoliko ste zainteresirani za pokretanje aktivnosti koja ima za cilj promovirati Linux i slobodan softver, svakako se javite koordinatoru.

Druge Linux inicijative u Rijeci

Nevezano za HULK-Ri, u vremenu od 2004. do 2007., postojala je Linux udruga u Rijeci pod imenom RiLinux. Voditelj te udruge je bio Armando Vega, a sastanci su se održavali većinom u prostorijama Saveza inovatora Primorsko-goranske županije, na adresi Verdijeva 11/II, Rijeka. Udruga je, pored radionica, pokrenula nekoliko zanimljivih projekata, između kojih se mogu izdvojiti prevođenje gajim IM klijenta na hrvatski jezik i gostovanje u svrhu promocije Linuxa na Sajmu novih tehnologija 2007. godine u Rijeci. Nakon tog sajma udruga je prestala s djelovanjem.

Nakon tog prestanka s djelovanjem dio ekipe okupljen oko RiLinuxa nastavio je međusobnu suradnju u sklopu inicijative nazvane RiRazmjena, Riječkog dijela programa Razmjena vještina. Radionice su se redovito održavale u Molekuli srijedom. Nažalost, krajem 2009. i ta je inicijativa prestala s djelovanjem.

Osim navedenog, postojalo je nekoliko inicijativa na fakultetima Sveučilišta u Rijeci koje svakako vrijedi spomenuti.

Druge Linux inicijative na fakultetima Sveučilišta u Rijeci

U ožujku 2005. na tadašnjem Odsjeku za informatiku Filozofskog fakulteta u Rijeci pod okriljem studentske udruge NeXT Viktor Ilijašić i Vedran Miletić pokrenuli su Linux radionice. Teme radionica su se uglavnom vrtile oko osnova rada u komandnoj liniji, a polaznici su uglavnom bili studenti matematike, studenti fizike i studenti informatike (i kombinacija navedenih predmeta). Inicijativa se pokazala relativno interesantnom za polaznike, te je ista radionica ponovljena u nešto proširenom izdanju i iduće akademske godine.

Pored ovoga treba spomenuti čitav niz aktivnosti (predavanja, radionica) od strane IEEE studentskog ogranka Rijeka na Tehničkom fakultetu. Radionice su se održavale subotom tijekom akademske godine 2010/2011. i 2011/2012. pod imenom Open Source Weekend.

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.