Instalacija Linux distribucija

Na redovnoj bazi organiziramo instalaciju Linux distribucija, a na pojedinačnoj bazi pomažemo putem IRC-a. Na pitanje koju distribuciju odabrati, naš odgovor je sljedeći…

Preporuke: Fedora i Debian

Naša podružnica svima koji se prvi puta susreću s Linuxom i slobodnim softverom preporuča Fedoru, koja intenzivno promovira važnost slobode softvera, ima jaku internacionalnu zajednicu iza sebe, ima bogat repozitorij paketa i orjentirana je prema novim tehnologijama u Linux ekosustavu (skraćeno rečeno: Freedom, Friends, Features, First).

Pored Fedore, izrazito volimo Debian, koji kao ima čak i bogatiji repozitorij softvera nego Fedora i veću zajednicu developera, ali nasuprot Fedori bira stabilnost pred inovativnosti i nije uvijek prilagođen korisnicima koji se prvi put sreću s Linuxom.

Drugim riječima, ako naletite na neku prepreku u radu s Fedorom ili Debianom, velika je vjerojatnost da ćemo vam moći pomoći jer s tim distribucijama radimo svakodnevno.

Vrijedne spomena: Ubuntu i derivati, Arch

Osim ove dvije, još tri Linux distribucije koristi manji broj članova podružnice. Te distribucije su:

  • Ubuntu, najčešće posljednji LTS, koji je vrlo popularna distribucija zasnovana na Debianu;
  • Mint, koji je zasnovan na Ubuntuu i nudi drugačije grafičko korisničko sučelje, i time prvenstveno cilja na one kojima se zadana konfiguracija Ubuntua ne sviđa, ali vole Ubuntuovu jednostavnost;
  • Arch, koji je izrazito lagana i fleksibilna distribucija fokusirana na jednostavnost i minimalizam.

S druge strane, za openSUSE i Mageiu, iako su popularne u svijetu, ne možemo reći nešto više specifično od “zanimljive su kao skup slobodnih softvera otvorenog koda” jer ih nitko od nas aktivno ne koristi. Isto vrijedi i za većinu preostalih distribucija.

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.