Instalacija Fedore na računalima u 412 (Odjel za matematiku i Odjel za fiziku)

Ovaj tjedan smo za potrebe izvođenja nastave iz kolegija Računalna fizika na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci instalirali Fedoru 15. Naš David Dubrović je na tu informaciju reagirao sa "znači, postajemo Fedora-Ri umjesto HULK-Ri" :-D

Šalu na stranu, način razmišljanja je bio isti kao i u prethodnom slučaju sa RiTeh učionicom, trebalo nam je nešto popularno i moderno, a Ubuntu s Unityjem nitko baš ne voli previše.

Sva računala u 412 imaju disk kapaciteta 80 GiB, koji je bio cijeli predviđen za particiju na kojoj su instalirani Windowsi XP. Particiju od Windowsa smanjili smo na ~40GiB, a nakon toga smo instalirali Fedoru na preostali prostor. Obzirom na poznate Fedorine probleme sa smanjivanjem NTFS particija, koristili smo Parted Magic.

Problema nakon instalacije nije bilo, jedino što nadogradnji ima oko ~500MiB pa sam proces instalacije svih potraje oko pola sata. Na jednom smo računalu slučajno napravili reboot za vrijeme nadogradnje, ali je naredba yum-complete-transaction riješila stvar.

Potom smo instalirali gnuplot, Emacs i GFortran. Domagoju se baš svidjela Fortran sintaksa.

Sve u svemu, Fedora uredno radi i smatramo ovu akciju velikim uspjehom.